Produksjon av propolis kan være lønnsomt, men det må varme dager til.

25.02.2015

Det er alltid med en viss spenning biene sjekkes første gang om våren. Det er fortsatt vinter, men både fjoråret og denne vinteren har vært svært mild og bare det er rimelig vindstille, flyr biene. Ynglingen varte ved i alle fall ut november hos oss og antakelig har det vært litt egglegging etter det. I dag var det nesten sommerlig og det var en del bier ute.

Jeg kontrollerte samtlige diagnosebrett og det var ingen varroamidd å se, heldigvis. I de sterkeste kubene var foret omtrent slutt etter voksnedfallet og vekten å dømme, og det betyr at det snart må fores. Dette er tidlig, men blir det høvelig vær vil jeg åpne og evt. gi ferdige fortavler der dette trengs. Det er i tiden fremover det er mest kritisk for biene etterhvert som vinterbiene går ut, og vi må ikke starte for tidlig, men det er verre å starte for seint. Det er fra nå og fremover vintertapene skjer.

Med så milde vintrer burde egentlig kubene stått på kjølerom som holdt en jamn temperatur på 3-4 oC, da det er her forforbruket er lavest, og biene sitter rolig. I Norge er det vel ingen som innvintrer i kjeller eller kjølerom, enn så lenge.

De som påstår seg å ha forstand på det, har spådd en varm sommer i år. Om det holder stikk kan vi tenke oss å produsere en del avleggere, og da bør driften legges opp til det ved å ha tidlig sterke bifolk. Hos oss kan vi utvide yngelrommet først i mai for noen av bifolkene, men de fleste tar et par uker mer før de er klare for utvidelse. Da er tiden inne til å produsere dronninger, og til det formål bruker jeg NC-ramma. Mer om det senere.

Hvor mange avleggere en kan produsere avhenger av flere ting, mellom annet tidlig sterke og vitale bifolk. For å oppnå dette må biene skjøttes godt, og i tillegg sørger jeg for at de har tilgang til for hvor proteiner og aminosyrer er blandet i et balansert forhold. Uten tilstrekkelig mengde aminosyrer kan de ikke nyttiggjøre seg proteinet, og da får du ikke øket bistyrke! Jeg bruker både Hive Clean og Bee Strong som du finner i nettbutikken vår, www.oygardsbi.com

Se mer under "Nyheter/Aminosyrer".

OPPSUMMERING

Det har vårt en kald sommer og de biene som var satt ut til pollinering var sterke nok, men utviklet seg naturlig nok ikke så godt som vanlig er i mai. Uavhengig av dette behandlet jeg med Nozevit, for å prøve dette middelet mot Nosema, som jeg regnet med var i bifolkene. middelet produseres av planter og planteoljer og er ufarlig både for bier og mennesker.

Nozevit er flytende og blandes i sukkersirupen eller i sukkerdeigen. Det gir sterkere og mer vitale bier og øker immunforsvaret og utrenskningsevnen. 

Jeg behandlet ved å sprøyte på biene i topp av tavlene. i foreskrevet dosering. Jeg merket at vitaliteten økte straks, og en annen effekt: Biene ble snillere! Jeg antar at dette skyldes mindre tarmplager grunnet Nozevit. Når biene er friske lever de lenger, logisk nok. Dette betyr igjen økning i bistyrke. Normalt har jeg ikke sverming, men i år gikk det noen ganske store svermer noen uker etter jeg begynte med Nozevit.

Nozevit overgikk mine forventninger, og jeg kommer til å fortsette å bruke det. En omgang om våren er som regel nok. Det er billig og ufarlig, og ved at biene friskere og lever lenger, blir det også lønnsomt. Meget lønnsomt, etter min erfaring.

I vinterfòret har jeg tilsatt 2,5 ml HiveAlive per liter. Dette er et nytt middel som bedrer bienes overlevelse, og som er bekreftet ved vitenskapelige forsøk. I forsøkene ble bistyrken sammenlignet med andre som ikke ble gitt HiveAlive på det nærmeste doblet i løpet av 2 år.