Generelt om oss og våre bier

Det er hyggelig å ha noen å reise med i blomstringen og etter ei økt i bigarden smaker det godt med et måltid i veikanten, tilberedt med omsorg.

Mitt navn er John Strandabø og jeg er gift med Annie og bor på Hellesøy, 64 km vest og nord for Bergen, i Øygarden kommune.

Jeg er maskiningeniør og i hele min yrkespraksis har jeg vært knyttet til maritim virksomhet med teknisk arbeid for rederier, utvikling av dieselmotorer og annet maskineri i produksjonsbedrift, design, godkjenning og sertifisering av lasthåndteringsutstyr både for skip og offshore installasjoner.

Mine hobbier er friluftsliv og historie, men foran disse to kommer interessen for birøkt, som jeg er så heldig at Annie deler med meg. Jeg har drevet med bier fra 1978 med fra 4 til 105 kuber. I en peride holdt jeg opp med bier, men savnet biene så sterkt at jeg begyndte igjen i 2005 og har nå ca. 70 kuber.

I førstningen hadde jeg brune, illsinte bier som svermet stadig vekk, men har de siste årene hatt snille Buckfast og har ikke opplevet at disse har svermet. Når det er sagt, mener jeg at alle raser kan oppleves som snille og svermetrege når det ligger et seriøst avlsarbeid i bunn. Vi syns det er svært viktig at de enkelte birøktere støtter opp om de meget få som arbeider med dronningavl ved å kjøpe dronninger fra disse.

Biene har vi for det meste på Sele i Øygarden, men her er det bare lyngtrekk. Før 1. mai flytter vi biene til Hardanger i pollineringsoppdrag, hvor de etter fruktblomstringen trekker på bringebær og diverse skogsblomst til siste uken i juli, hvoretter de flyttes tilbake til Sele for lyngtrekket, hvor de også innvintres. Som regel blir det ikke mye honning av flyttingen til Hardanger, men biene utvikler seg godt i et varmere og tørrere klima enn det vi har ute ved kysten og blir i god kondisjon til lyngtrekket, og vi foretar formering så tidlig som mulig når de står på frukttrekket.

Vi har i flere år levert diverse produkt innen birøkt, og vi håper at hjemmesiden vår bådeer informativ og kan lede til kontakt med deg som birøkter og som forbruker. Produktene er utvalgte kjente merkevarer i tillegg til det vi selv selger fra bidriften, og markedsføres primært på hjemmesiden gjennom vårt firma  Øygardsbi.

Produktoversikt med priser finner under seksjonen "Nettbutikk", hvor du legger det du ønsker å kjøpe i "Handlekurven".

Helsemessige gevinster ved bienes produkter har vært kjent fra Oldtiden, men spesielt i de senere år er de mange helsemessige positive virkninger av produktene fra bier blitt godt dokumentert, og produktene omfatter mye mer enn bare honning og bivoks, pollen og propolis, bistikk og dronning-gelè.

En har påvist positive virkninger eller helbredelse for sykdommer som Osteoporosis, Arthritis og Arthrosis, og videre både kreft og tuberkolose, for å nevne noen. Fordi vi mener å ha satt oss relativt godt inn i dette, og har god oversikt over hva de forskjellige produktene er dokumentert virksomme mot, vil vi gjerne bidra til at produktene blir bedre kjent og tas mer i bruk.

Visste du forresten at 90 % av de eldste mennesker i verden er eller har vært birøktere? Dette alene er vel en sterk indikasjon på at det må være helsemessige gevinster ved å stelle med bier og bruke produktene.   

Om du skulle være på våre kanter, kom gjerne innom for en hyggelig prat og en kopp kaffe. Nettopp Du er herved invitert. 

😋Hilsen Annie & John

Kommentarer

25.03.2022 15:20

Morten Haldrup Jensen

Hei, hva koster en vokspresse 50kg/h? Mvh Morten

06.06.2022 14:48

Per Sindre Nyberget

hei hva koster en vkospresse 50 kg mvh Per

26.11.2021 20:43

Hans Fredrik Grøvan

Hva er prisen på 4 rammers slynge med motor, hel- eller halvautomatisk?

24.11.2021 17:38

Jan Skandsen

Hva er prisen på 4 rammers slynge(med motor) og honningløsner

27.05.2021 19:42

Odd Karstein Fløtre

Jeg har lest en artikkel i Møre-Nytt anno 2007 av John Strandabø, om Jomsvikingslaget. Er dette samme person?