Overskrift

Varmere vintre

Som birøktere interesserer og observerer vel de fleste av oss det som skjer i naturen kanskje noe mer detaljert enn de fleste. Jeg husker at i 70-årene gjaldt regelen om at den første nattefrosten kom før 20. september. Tidlig på 80-tallet endret dette seg. Høstfargene og nattefrosten kom nå senere og senere. De som påstod at temperaturene var øket og klimaet endret, ble i førstningen latterliggjort. Det var for så vidt greit nok, for slik er det alltid med sannheten. Først blir den til lått, og deretter motarbeidd, for så å være en selvklart for alle. Klimaet har allerede på denne relativt korte tiden endret seg dramatisk, og tilstanden er kanskje mye verre enn det vi liker å tro. Nok om det.

Sammen med Annie og biene mine holder jeg til i Øygarden vest om Bergen, og lenger vest kommer du knapt. De siste årene har vi neppe hatt nattefrost før jul, kanskje ikke før ut i februar. I 2005 fløy biene jevnlig frem til siste uka i november og det gikk selvsagt ut over vinterforet. Forkassene stod på etter innvintring og jeg foret i tillegg utover høsten om temperaturen kom opp i en 7-8 °C. Ingen påviselig skade av den grunn.

I år har jeg ikke foret etter innvintring, men temperaturen har ofte vært høy og biene var ute både på julaften og andre dager når de helst burde ha holdt hus. Når jeg kjenner på kassene er de svært lette, og jeg teller på knappene om jeg skal fore eller ikke, men håper det er nok for inntil de kommer i aktivitet igjen. Ser for meg at jeg kommer til å begynne å fore straks kulda slipper taket, og det vil si lenge før det er kommet blomster. Klimaet er uvanlig og vi må tilpasse oss nye måter å gjøre tingene på.

Dette skrev jeg i februar 2007. Senere har vi hatt flere varme vintermåneder og vinteren 2013-14 har vel vært ekstremt varm. Biene får ikke roet seg, vinterklasen løses opp og det går med en del for. I dag, 3. mars var det ekstra fint vær og jeg sjekket fortilstanden i bigarden på Sele i Øygarden. Flere bifolk hadde spist opp foret og var sultet ihel. Dette er uvanlig, da det normalt skal være for igjen til ut i april, og "i gamle dager" foret jeg ikke i det hele tatt om våren, uten for å stimulere egglegginga.